Unohtuiko kurtturuusu ja muut lainsuojattomat jo?

26.5.2023

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan siirtymäajan jälkeen vuosi sitten, 1.6.2022, mutta polkupyörällä ja autolla ajellessa kurtturuusukasvustoja näkee edelleen runsaasti.

Muiden vieraslajien kohdalla kasvattaminen on ollut kiellettyä jo aiemminkin. Vastuu taloyhtiön pihalla kasvavan kurtturuusun tai muun kansallisesti merkityksellisen haitallisen vieraslajin torjunnasta on kiinteistön omistajalla. Vuosi sitten kirjoiteltiin mediassa myös sakotusvaarasta, ellei torjuntatoimiin ryhdytä. Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta mahdollistaakin sekä uhkasakolla tehostetun hävitysmääräyksen antamisen tai jopa suoran tuomitsemisen sakkoon, mikäli toiminta (kasvattaminen) on ollut tahallista.

Uteliaana ihmisenä soitinkin sitten Kainuun ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinoselle, ja tiedustelin, onko uhkasakkoja tai sakkoja vielä tuomittu maksettavaksi, ja jos on, onko niitä tullut taloyhtiöille. Hänen antamansa tiedon mukaan ei toukokuun alkupuolella ainakaan vielä ollut sakkoihin ketään kurtturuusuista tai muista vieraslajeista tuomittu. Kaikista ELY-keskuksista on kuitenkin jo lähtenyt maanomistajille huomautuksia, että nyt torjuntatöihin olisi viimeinkin ruvettava.

Reima Leinonen kertoi, että kurtturuusun, samoin kuin muidenkin vieraslajien torjuntaa, olisi parasta harrastaa yhteistyössä, jolloin saatu hyötykin olisi suurin. Naapurustossa yhteistyössä torjuminen estää vieraslajien leviämistä takaisin torjumattomalta alueelta jo käsitellyille alueille. Samankaltaista yhteistyötä hakee Seinäjoen kaupunkikin, joka 22.5. – 31.8.2023 aktivoi asukkaitaan osallistumaan Soolotalkoisiin oman pihapiirin lisäksi myös kaupungin alueilla. Seinäjoella torjutaan tänä kesänä Soolotalkoilla jättipalsamia ja komealupiinia.    

Komealupiinin torjunta tuottaakin hyvää mieltä myös soolotalkoilijan silmille.  Hyvää kasvin leviämisen ehkäisyä on nimittäin kukintojen kerääminen maljakkoon ennen kuin ne ehtivät siementää. Soolotalkoissa Seinäjoella saakin kerätä lupiinia kaikilta yleisiltä alueilta, kunhan varoo menemästä yksityisen maille. Jättipalsamia voi kitkeä erityisesti kolmella kaupungin merkitsemällä paikalla, joista löytyy lisäksi jätesäkkejä ja hanskoja.  

Yhteistorjunnasta hyötyvät kaikki - kaupunki, yksityiset kiinteistönomistajat ja ennen kaikkea alkuperäinen luontomme monimuotoisuus!

Lue vieraslajien torjunnasta lisää Seinäjoen kaupungin sivuilta:

 

https://www.seinajoki.fi/seinajoki-mukana-soolotalkoot-kampanjassa-2/

 

https://www.seinajoki.fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparistonsuojelu/luonto/vieraslajit/suositukset-vieraslajien-torjumiseksi/

 Kaisa Kettunen

Kaisa Kettunen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaan neuvontainsinööri, joka tuskailee kesäisin viikatteen kanssa erityisesti lupiinien parissa.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.