Kiinteistöverouudistus osuu kovimmin maltillisiin kiinteistöverokuntiin

12.12.2023

Ensi vuoden alusta alkaen kiinteistöverolain muutos eriyttää maapohjan kiinteistöveron yleisestä kiinteistöverosta. Samalla maapohjan kiinteistöveron alarajaa korotetaan 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin. Alarajan korotus merkitsee kiinteistöverojen korotuksia lähes kaikissa kunnissa.

Etelä-Pohjanmaalla 16 kuntaa joutuu korottamaan maapohjan kiinteistöveroaan. Seinäjoella ja Ähtärissä veroprosentit ovat jo entuudestaan uudella alarajalla tai korkeammalla.

Syksyn kiinteistöverokierroksen erikoisuus Etelä-Pohjanmaalla on se, että kunnissa ei edellä mainittujen pakkokorotusten lisäksi muutoin kiinteistöveroprosentteja juurikaan muutettu. Poikkeuksena on Ähtäri, joka hilaa ennestään korkealla ollutta maapohjan kiinteistöveroaan 1,60 prosenttiin. Lappajärvi ja Soini tekivät myös pienempiä kiinteistöverojen korotuksia. Käytännössä pakkokorotukset merkitsevät siis sitä, että ensi vuonna – Seinäjokea ja Ähtäriä lukuun ottamatta – kaikissa Etelä-Pohjanmaan kunnissa on sama maapohjan kiinteistöveroprosentti, tuo uuden alarajan mukainen 1,30.

Pakkokorotusten myötä maapohjan veroprosentteihin tulee muutamassa kunnassa sellaisia muutoksia, joihin kunnanvaltuustoilta ei välttämättä olisi rohkeutta riittänyt. Kahdeksassa Etelä-Pohjanmaan kunnassa maapohjan kiinteistöveroprosentti on ollut aiemman alarajan mukainen, jolloin nousua ensi vuodelle kertyy peräti 0,37 prosenttiyksikköä. Hieman ironista onkin, että kiinteistöverojen suurimmat korotukset osuvat kuntiin, joissa on tähän saakka ollut tahtotila periä kiinteistöveroa maltillisimmin. 

Kiinteistöverolain hallituksen esityksessä todetaan, että ”Veromuoto täydentää muuta verojärjestelmää ja keventää osaltaan muuhun verotukseen, erityisesti tuloverotukseen, kohdistuvia paineita” ja että ”Kiinteistövero on myös tehokas tapa rahoittaa ja hinnoitella epäsuorasti paikallisia julkisia palveluja.”

Kiinteistöverotuksen alarajoja korotetaan säännöksillä nyt jo viidettä kertaa, eli pakon edessä ei olla ensimmäistä kertaa. Eikä varmasti viimeistäkään.

 Jorma Juhani Koutonen

Jorma Juhani Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.