Toimiiko telkkarisi 2025?
14.11.2024
Televisiota katselevat ovat varmasti havainneet Ylen tietoiskut, jossa kerrotaan antenniverkon kanavapaikkamuutoksista.
Ylen teräväpiirtokanavat eli HD-kanavat siirtyvät 19.11. kanavapaikoilta 21, 22 ja 25 kanavapaikoille 1, 2 ja 5. Vanhat perusmuotoiset kanavat, eli SD-kanavat, siirtyvät entisille teräväpiirtokanavien paikoille. Kaapeliverkossa muutos on toteutettu jo muutama vuosi sitten.
Mikäli kanavapaikat 1, 2 ja 5 edelleen toimivat televisiossasi 19.11. jälkeen, tai olet jo nyt katsonut kanavapaikkoja 21, 22 ja 25 tai muita teräväpiirtokanavia, on televisiosi valmis 1.4.2025 muutokseen. Yle lopettaa ensi keväänä perusmuotoiset lähetykset kokonaan, ja myös muut tv-kanavat siirtyvät hiljalleen vain teräväpiirtolähetyksiin.
Jos teräväpiirtokanavat näkyvät, on myös taloyhtiön antenniverkko kunnossa. Mikäli teräväpiirtokanavat eivät näy lainkaan, on ongelma todennäköisesti televisiossa, joka olisi uusittava HD-kelpoiseksi. Joissakin harvoissa tapauksissa voi ongelma olla myös taloyhtiön yhteisantennijärjestelmässä.
Antenniverkossa siirryttiin digilähetyksiin jo 2007. Osa taloyhtiöistä ei silloin lähtenyt tekemään sellaisia parannuksia yhteisantennijärjestelmään, että yhtiön antenniverkko olisi pystynyt siirtämään digisignaaleja, vaan siirtyi niin sanottuun QAM-järjestelmään. QAM-järjestelmässä taloyhtiön terrestiaaliantennin vastaanottamaa signaalia moduloitiin matalammalle kaapelitelevision taajuudelle, että digisignaali saatiin kulkemaan. Lisähyötynä saatiin myös monia uusia kanavia näkymään. QAM-taloissa käyttäjillä piti ja pitää, jos järjestelmä on edelleen käytössä, olla kaapeliverkkoon sopiva televisio tai digiboksi, vaikka yhtiö ei varsinaiseen kaapelitelevisiojärjestelmään olekaan liittynyt, vaan vastaanottaa lähetykset omalla antennillaan.
Moni yhtiö on jo luopunut QAM-järjestelmästään kaapelitelevisioverkkoon liittymisen tai esim. linjasaneerauksen yhteydessä tehdyn yhteisantennijärjestelmäparannuksen takia. Edelleen käytössä oleva QAM-järjestelmä voi kuitenkin tarvita päivityksiä, että teräväpiirtokanavat toimisivat. Ilman QAM-järjestelmääkin voi joissain taloyhtiöissä olla tarvetta antenniverkon parannuksiin – uuden antennin hankintaan, antennin uudelleen suuntaamiseen tai vahvistimien lisäämiseen.
Että televisio ei hetkeen toimisi, ei tietenkään ole maata kaatava asia. Koska televisio on varsinkin monen vanhemman henkilön tärkeä ajanviete, taloyhtiön johdon kannattaa kuitenkin viimeistään nyt varmistella, että taloyhtiön antenniverkko pystyy välittämään myös teräväpiirtoa. Osakkaita ja asukkaita kannattaa ehkä myös tiedottaa taloyhtiön antenniverkon suorituskyvystä ja kehottaa varmistamaan oman televisionsa suorituskyky.