Taloyhtiö ja akut - lataaja paljon vartijana

13.5.2024

Sähköautojen, -pyörien ja muiden sähköisten liikkumisvälineiden sekä niiden virtalähteenä toimivien akkujen lataaminen taloyhtiöissä on muutaman viime vuoden kuluessa herättänyt yhä enemmän keskustelua.

Kulkuvälineet eivät kuitenkaan ole ainoita laitteita, joissa käytetään tehokkaita litiumakkuja – kaikenlaisten akkukäyttöisten ja ladattavien laitteiden määrä lisääntyy jatkuvasti kotitalouksissa. Akkujen lataamisesta ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi velvoittavaa ohjeistusta tehty. Lataaja on itse, varsinkin taloyhtiössä, paljon vartijana.

Hyviä ohjeita on kuitenkin olemassa. Muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on antanut kuluttajille ohjeita litiumakkujen turvallisesta käyttämisestä, lataamisesta, säilyttämisestä ja hävittämisestä sekä mahdollisen palon sammuttamisesta. Tuotteen valmistajan ohjeisiin akkujen käsittelystä, lataamisesta ja säilyttämisestä olisi tietenkin laitteen käyttäjän myös syytä tutustua, vaikka kukaan ei ohjeiden lukemista valvokaan. Paras ”pakote” akkujen lataamiseen liittyvän ohjeistuksen lukemiseen tulleekin tällä hetkellä vakuutusyhtiöiltä. Osakkaan tai asukkaan oman kotivakuutuksen suojeluohjeissa voi olla akkujen lataamiseen liittyviä määräyksiä. Myös taloyhtiöiden kiinteistövakuutusten suojeluohjeissa on otettu kantaa ainakin sähköautojen lataamiseen kiinteistön sähköverkosta – ja kaikilla kiinteistövakuutusyhtiöillä onkin suojeluohjeissa määräys tarkistuttaa kiinteistön sähköverkon kunto ammattilaisilla ennen sähköautojen lataamisen sallimista. Koska suojeluohjeet ovat vakuutuksenottajaa sitovia ja koska suojeluohjeiden huomiotta jättäminen alentaa vakuutuskorvauksia vahingon sattuessa, on ainakin ne syytä lukea huolella akkukäyttöisiä laitteita käytettäessä.

Arkijärjelläkin pääsee pitkälle. Kaikki akut, jotka vain saa helposti irti laitteista ja tuotua omaan asuntoon, on parasta myös ladata siellä valvovan silmän alla – eikä yöllä. Kun laite on valmiiksi latautunut, kannattaa laite irrottaa laturista ja poistaa laturin virtajohto pistorasiasta. Lataaminen kannattaa tehdä palamattomalla alustalla sellaisessa paikassa, jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia. Asunnossa tulisi olla riittävä määrä palovaroittimia ja myös alkusammutusvälineitä, kuten esimerkiksi sammutuspeite, johon käärittynä kertaalleen veteen upotetun ja sammutetun litiumakun saa ehkä siirrettyä turvalliseen paikkaan odottamaan mahdollista uudelleen syttymistä.

Ihailen edelleen, kuinka insinöörit ovat saaneet kehiteltyä laitteita, joita on helppo, kevyt ja mukava käyttää ja jotka helpottavat arkielämää kovasti. Erityisesti taloyhtiöissä huolellinen akkujen käyttö ja lataus parantavat kuitenkin sekä omaa että naapureiden turvallisuutta.

 Kaisa Kettunen

Kaisa Kettunen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaan neuvontainsinööri, joka nykyisin latailee sähköpyöränsä akkua vain päiväsaikaan ja palamattomalla alustalla.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.