Lämpimän veden hinta kovassa nousussa myös Seinäjoella - kaukolämpökerrostaloasukkaan helpoin keino pienentää taloyhtiön ja siten myös omia energiakustannuksiaan on kiinnittää huomiota lämpimän veden kulutukseen

18.10.2022

Lämminvesikuution hinta on ollut - tähän asti - varsin kohtuullinen eteläpohjalaisten kuntien kaukolämmitteisissä asunto-osakeyhtiöissä.

Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ry seuraa muutaman eteläpohjalaisen kunnan kaukolämmön ja veden hintaa vuosittain. Laskemme jäsentaloyhtiöillemme syksyisin lämpimän veden kuutiohinnan ja laskennalliset henkilölukuun perustuvat vesimaksut (ilman perusmaksujen osuutta) käyttäen laskentahetkellä voimassa olevia kaukolämpö- ja vesitaksoja. Ennen tätä syksyä 2022 lämminvesikuution hinnat ovat pyörineet noin 7,50-9,00 €/m3 tasolla. Nyt syksyllä 2022 haamuraja 10 €/m3 on lähellä rikkoutumistaan Seinäjoella.  

Kallis lämmin vesi johtuu sekä raakavesikuution hintojen noususta että ennen kaikkea huomattavasti kallistuneesta kaukolämmöstä. Seinäjoella on jo 1.12.2022 luvassa lisää kustannusten nousua – ja pitkät lämpimät suihkut puhumattakaan kylvyistä – muuttuvat kalliiksi luksukseksi. Seinäjoella lämminvesikuution hinta kaukolämmitteisessä talossa nousee 1.12. alkaen 9,73 euroon kuutiolta, ja ensi vuoden puolella, mikäli vedenkin hintaa nostettaisiin, on haamuraja lähellä rikkoutumistaan.

Suihkun virtaama on tyypillisesti noin 12 litraa minuutissa. Kymmenen minuutin suihku vie vettä siis 120 litraa, mikäli suihkuhana on koko ajan auki. Käytettävän suihkuveden ollessa vaikkapa 40-asteista, hanasta tulevan kuuman veden lämpötilan 55-asteista ja hanasta saatavan kylmän veden 5-asteista, kuluu kymmenen minuutin suihkussa kuumaa vettä jopa 82 litraa. Seinäjoen tulevilla kaukolämmön hinnoilla lämpimän veden osuus tuollaisen suihkun hinnasta on noin 80 senttiä. Koko suihkun hinta myös kylmä vesi huomioiden on lähes euron. Mikäli tuollaisen pitkän, kuuman suihkun ottaa päivittäin, kohoaa suihkuttelun vuosihinta yli 355 euroon.

Jos suihkuaikaa lyhentää parilla minuutilla, säästyy lämmintä vettä lähes kaksi sankollista (16,4 litraa) ja kylmääkin vettä vajaa sankollinen (7,6 litraa). Rahaa säästyisi yhteensä lähes 20 senttiä (lämmin vesi + kylmä vesi). Vuositasolla säästöä tulisi 71 euroa. Lisää säästöä syntyisi, mikäli suihkuveden lämpötilaakin laskettaisiin suihkuajan lyhentämisen lisäksi. Lämpötilan laskeminen olisi eduksi myös hiuksille ja hipiälle.

Harva varmaan enää ottaa kymmenen minuutin suihkuja, hanat on jo totuttu sulkemaan saippuoinnin ajaksi eikä ammeitakaan enää paljon ole käytössä. Lasketut lämminvesikuution hinnat kuitenkin tänä syksynä säpsäyttivät – ja ainakin itse koetan opetella vielä pihistämään lämpimän veden käytöstä. Käsien pesusta en kuitenkaan pihistele, sen korona-aika on opettanut 😊

 Kaisa Kettunen

Kaisa Kettunen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan neuvontainsinööri, joka tänä talvena joutuu testailemaan erilaisia säästökeinoja myös omassa kodissaan.

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.