Indeksitalo 2018 - Seinäjoki

Indeksitalo 2018 - Seinäjoki

Julkaistu: 17.09.2018

Lähes pysähtynyt kustannuskehitys piti Seinäjoen edullisena asuinkuntana

Asumiskustannusten nousuvauhti on hidastunut edellisvuoteen verrattuna. Tämä käy ilmi 6.9. julkaistusta Kiinteistöliiton indeksitalo 2018 -vertailusta, joka tarkastelee 51 kaupungin ja kunnan taksoja ja veroja. Seinäjoki säilyttää vertailussa asemansa edullisena asuinpaikkakuntana. 

Vuosittaisessa kuntavertailussa Seinäjoki sijoittuu asumiskustannuksiltaan edullisimman neljänneksen joukkoon. Pohjanmaan muutkin kunnat osoittautuvat edullisiksi asuinalueiksi, Kokkola jopa vertailun ykköseksi. 

Lämmitysenergian hinta tulevaisuuden kysymysmerkki

Pohjanmaan kuntien hyvä sijoitus asumiskustannusvertailussa selittyy kilpailukykyisillä kaukolämpötariffeilla. Turpeen käyttö polttoaineena on pitänyt kaukolämpöenergian hintaa vakaana. Lämmityksen osuus asumiskustannuksista on suuri, jolloin lämmityksen hinnoittelulla on myös suuri vaikutus. Turpeen käyttöä edullisena polttoaineena uhkaavat kuitenkin päästöoikeuksien hinnoittelu ja verotuskohtelun mahdolliset muutokset. 

Kaukolämpöenergian lisäksi vesimaksutariffit ovat pohjanmaalla indeksitalovertailun keskiarvoa halvemmat. 

Seinäjoella kiinteistövero ja jätehuolto keskimääräistä kalliimmat  

Kunnallisten tariffien osalta Seinäjoella muuttuivat ainoastaan sähkökustannukset, jotka nekin vain vähäisesti. Seinäjoki ei vielä toistaiseksi ole ottanut käyttöön hulevesimaksujärjestelmää. Vertailussa Seinäjoen sijoitus säilyi ennallaan, sillä kustannuskehitys oli maltillista muissakin vertailukunnissa. 

Seinäjoen kiinteistöveroprosentit ovat indeksitalovertailussa keskiarvoa korkeammat. Veroprosentteja korotettiin viimeksi edellisvuonna. Jätehuollon taksat sijoittuvat myös vertailun kalliimpaan päähän. 

Asuinkunnalla on väliä 

Indeksitalossa asuva seinäjokelainen maksaa asumiskustannuksia 18 senttiä neliötä kohti kuukaudessa vähemmän kuin vertailun keskivertosuomalainen. Seinäjoella 65 neliöisessä kerrostalokaksiossa asuva maksaa kuukausittain em. kunnallisia maksuja 160 euroa. Vertailun kallein vastaavanlainen asunto löytyy Vihdistä, jossa asukkaalle koituu noin 200 euron kuukausikulu. Kokkolalainen puolestaan selviytyy samaisessa vertailuasunnossa 149 eurolla kuukaudessa.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.